Lovend juryrapport over Weert

Woensdag 09 oktober 2013
Op vrijdag 27 september is bekend geworden dat Weert (uit de Keyport 2020 regio) zich groenste stad van Europa mag noemen. In 2012 sleepte Weert al de prijs voor de groenste stad van Nederland in de wacht.

Weert behaalde dit jaar een gouden score bij de internationale competitie Entente Florale in de categorie Steden met de 10 Europese steden: Kufstein (Oostenrijk), Birmingham (GB), Zagreb (Kroatië), Sint Niklaas (B) en Dresden (D). Burgemeester Jos Heijmans was helemaal in zijn nopjes met deze prijs: “Dit is goud voor de samenwerking tussen inwoners, partners en gemeente. We mogen zeer trots zijn op onze mooie, groene stad. Ik nodig heel Europa van harte uit om dit met eigen ogen te zien en de Groenste Stad te bezoeken!”

De jury van de Entente Florale heeft waardering voor het hoge niveau van de inrichting en het beheer van het openbaar gebied. Ze geeft een grote plus voor de stad in samenhang met haar historische omgeving, de gebruikte materialen en de aandacht voor het hergebruiken van oude structuren. De jury was bijzonder onder de indruk van het educatieve Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man. Bovendien roemt de jury de goede samenwerking met vrijwilligers en hun grote inzet en betrokkenheid. Bijzonder is volgens de jury het voortuinen-programma dat de sociale samenhang in buurten verbetert. Ook was de jury zeer onder de indruk van het aantal bomen, waaronder 35.000 waardevolle bomen. Verder is de biodiversiteit excellent, zo geeft de jury aan, met een goede benadering in aanpak en bevordering. En er was grote waardering voor het grensoverschrijdende natuurgebied Kempen~Broek (NL-BE) evenals het werk van Stichting Ark. Aanbevelingen van de jury waren: Investeer in feestelijke en groene aankleding van de stad, bijv. door de binnenstad met bloemen aan te kleden. In enkele parken kan het onderhoud aangepast worden naar meer extensief beheer met extra ruimte voor bloemen en kruiden. Benut als stad je grote economische potentie meer door het promoten van grensoverschrijdend natuurgebied Kempen~Broek en ook de (binnen)stad.

overzicht

Nieuwe ambulancepost in Weert offici ...

Sneller inzetbaar vanuit een duurzaam gebouw Weert – De standplaats ... lees meer

Weert ijzersterke locatie voor logis ...

Heylen Warehouses gaat op bedrijventerrein Kampershoek 2.0 in Weert ee ... lees meer
webdesign: Artis